Mersin İli Oda ve Borsaları müşterek toplantıda buluştu

Mersin İli Oda ve Borsaları müşterek toplantıda buluştu

ABONE OL
24 Ağustos 2023 08:10
Mersin İli Oda ve Borsaları müşterek toplantıda buluştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin’de faaliyet gösteren Oda ve Borsaların Yönetim Kurulu Başkanları, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Başkanları Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen Müşterek Toplantıda bir araya geldi. Toplantıda Mersin Ana Konteyner Liman yatırımına başlanması için el birliğiyle çalışılması gerektiği vurgulandı. Turizmden ticarete her alanda gelişimin sağlanması için ulaşım projelerinin tamamlanmasının önemine dikkat çekildi. Artan yatırımlarla birlikte ihtiyacı da artan mavi yakalı personel bulma konusundaki sorunun çözümünde meslek liseleri adres gösterilip ardından, ilçeler özelindeki talepler dinlendi.

Kentin ekonomik sorunlarının ve taleplerinin belirlenip ortak çözümler oluşturulması adına tüm il ve ilçe oda ve borsa temsilcileri, Mersin İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı’nda bir araya geldi.  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol ile Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cihat Lokmanoğlu’nun modere ettiği toplantıda tek tek söz alan başkanlar, ilçelerinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verip sorunlarını dile getirdi. Toplantıya MTSO’dan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut, İstiklal Koçyiğit, İdris Üstemel, Murat Aktoğ ile Abdülkadir Orğun da katıldı.

Çakır: “Kenetlenirsek çözemeyeceğimiz sorun yok”

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, oda ve borsaların üyeleriyle birlikte kentlerde önemli bir güç olduğuna dikkat çekti. “Biz kenetlenir ve bir olursak çözemeyeceğimiz sorun kalmaz” diyen Çakır, “Bunun için öncelikli sorunlarımızı tespit edeceğiz. Ardından bu sorunları sıralayacağız. Sonrasında ise gerek Ankara’ya gittiğimizde gerek bakanlar buraya geldiğinde aynı dili konuşarak sorunlarımıza çözüm arayacağız” ifadelerini kullandı. İlçeler için de aynı yöntemin uygulanabileceğini kaydeden Çakır, “Hepimiz görev alıp birlikte hareket etmeliyiz” diyerek konuşmasını Mersin’in beklentilerini sıralayarak sürdürdü.

Mersin’in sorunlarının başında göç geldiğini belirten Çakır, bu sorunun doğru yönetilmesi üzerine çalışılması gerektiğini kaydetti. İkinci olarak Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımının başlaması için ortak çalışma yürütülmesi gerektiğini vurgulan Çakır, “Taşucu Otoban sorununu da önemsiyoruz. Batıya ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ayrıca yalnız bizi değil tüm dünyayı etkileyen küresel iklim sorunu var. Bugün hep birlikte bu sorunla mücadele edecek önlemleri belirlemeliyiz. Kentimize yatırımlar giderek artıyor ve beraberinde personel bulma sıkıntısı da büyüyor. TIR’larımız var ama şoför yok. Çözüm olarak meslek liseleriyle koordineli olmalı, bu liselerin cazibesini artıracak çalışmalar içine girmeliyiz” dedi. Son olarak ODTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi ile ortak çalıştıklarını Akdeniz’deki kirliliğin çok arttığını gördüklerini ifade eden Çakır, Temiz Akdeniz Projesi üzerine tüm ilçelerin birlikte çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Lokmanoğlu: “Sorunları kategorize ederek çözmeliyiz”

Tüm il ve ilçe odalarının sorun ve taleplerini belirlemek için bir araya geldiklerini kaydeden MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Lokmanoğlu, “Öncelikle sorunları ulusal ve bölgesel sorunlar olarak kategorize etmeliyiz. Ulusal olanları biz takip ederiz ama bölgesel konularda sizlerin ilgili yatırımların son durumuna yönelik bilgilerle bizleri beslemeniz önemli. Sizlerden gelecek bilgilerle biz de ilgili yerlerdeki görüşmeleri yapabiliriz” dedi. Yeri geldiğinde hep birlikte aynı konunun çözümü için bir araya gelebilmek gerektiğini kaydeden Lokmanoğlu, bu sorunların çözümünde kent lobisi oluşturmak için milletvekillerinden yararlanmanın önemini de vurguladı.

Özdemir: “Pamukluk ile Berdan arasında su aktarımı üzerine çalışılabilir”

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir de sözlerine Mersin Ana Konteyner Limanı’nın kent ekonomisi için önemine değinerek başladı. Halen fizibilite çalışmasının dahi bulunmamasının büyük eksik olduğunu kaydeden Özdemir, aynı zamanda lojistik kenti Mersin’e bir Lojistik Merkez beklediklerini belirtti. Kuraklık sorununun çözümü için ise Pamukluk Barajı’nı gösteren Özdemir, “Eğer şu an için yüzde 70 üzerinde su tutan Pamukluk Barajı’nda ishale hattı yatırımı yapılamıyorsa Berdan ile Pamukluk arası su aktarımı yapılıp yapılamayacağı üzerinde çalışmalıyız” dedi.

Mersin ekonomisi için narenciyenin önemine de değinen Özdemir, bu yıl yüksek rekolte beklenen narenciyede iç tüketimin yeterli olmayacağının altını çizip, ihracatın artırılması amacıyla destek verilmesi için çalışmalara ağırlık verip üreticinin mağduriyetini önlemek gerektiğini söyledi.

Sarı: “Kızkalesi’nin sorunları masaya yatırılmalı”

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı özellikle yaz aylarında Çeşmeli – Taşucu Otoban Projesi ile Erdemli-Ayrancı Yolu’nun tamamlanmamış olmasının büyük sıkıntısını yaşadıklarını aktardı.

Bir diğer önemli sorun olarak turizm bölgesi olmasına rağmen Kızkalesi’nde yaşanan eksikleri gösteren Sarı, “Bu bölgede asayiş sorunu var. Sahildeki denetimsizlikler, seyyar satıcılar karmaşayı da beraberinde getiriyor. 24 saat sağlık hizmeti verilmiyor. Fiber altyapısı, kanalizasyon altyapısı yetersiz. Kısacası Erdemli turizmde kaderine terk edilmiş ve biz de Valimiz önderliğinde bu bölgenin masaya yatırılmasını istiyoruz” dedi.

Kaynar: “Altyapımız büyüyen Silifke’ye yeterli gelmiyor”

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar da ulaşım sorununu öne çıkardı. “Özellikle Çeşmeli – Taşucu, Mut ve Anamur yollarının ana gündem maddesi olarak her toplantıya eklenmesini istiyoruz” diyen Kaynar, bu sorun çözülmezse ticaretin de turizmin de gelişemeyeceğini vurguladı. Silifke’nin tarım ve turizmle öne çıkarken son dönemlerde nükleer santralle de büyümeye hız verdiğini kaydeden Kaynar, bu gelişmeler karşısında yetersiz kalan altyapılarının güçlendirilmesi için destek beklediklerini söyledi. Kaynar sözlerini tüm katılımcıları TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 24 – 26 Kasım’da bu yıl dördüncüsünü düzenleyecekleri Liderlik Akademisi’ne davet ederek tamamladı.

Koçak: “Adana ile Mersin ortak çalışmalar yürütmeliyiz”

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak sözlerine bu eğitim döneminde TOBB tarafından yaptırılan Tarım Meslek Lisesi’ni faaliyete geçireceklerini duyurarak başladı. Tarsus’taki projelerin hayata geçirilmesinde önemli sorunlar yaşamadıklarını belirten Koçak, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ile AGROPARK’ta güzel yol aldıklarını, yatırımcılara tahsislerin başladığını bildirdi. Tarımla ilgili Ar-Ge firmalarının AGROPARK’a yönlendirilmesini beklediklerini dile getiren Koçak, Tarsus OSB’de ise genişleme alanı için gerekli onayların tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti.

Mersin ile Adana’nın artık birbirinden ayrılmaması gerektiğine de değinen Koçak “Birlikte önemli bir metropol olduk. Önümüzdeki süreçte Adana’nın Oda ve Borsa başkanlarıyla da ortak toplantılar yaparak bölge sorunlarına birlikte çözüm aramalıyız, bunu belki de daha sonra da Doğu Akdeniz olarak genişletmeliyiz” diye konuştu.

Yıldız: “Anamur iskelesine talibiz”

Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orhun Yıldız ilçenin üç sorunun bulunduğunu söyledi. Anamur’da bir iskele bulunduğunu ancak kimsenin bu iskeleye talip olmaması nedeniyle işletilemediğini kaydeden Yıldız, “Biz Oda olarak talibiz ancak çok yüksek rakamlarla karşılaşıyoruz. Buranın tahsisi için destek bekliyoruz” dedi. İkinci olarak Anamur OSB’nin tamamlanmasına yönelik destek isteğini dile getiren Yıldız, son olarak Anamur’a bir sebze meyve hali yapılmasını istediklerini belirtti. Anamur ekonomisinin yüzde 80’inin tarıma dayalı olmasına rağmen bir hal bulunmadığını kaydeden Yıldız, gerekli yer tahsisinin yapıldığını şimdi hızla ihale yapılmasını beklediklerini söyledi. Muz ve çileğe destek verilmesi için ortak hareket edilmesi talebinde bulunan Yıldız, aynı zamanda bölgede sulama kooperatiflerinin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik destek istediklerini de söyledi.

Teke: “Basınçlı Sulama Sistemi Projesi önemli”

Tarsus Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Teke sözlerine lisanslı depoculuk faaliyetlerinin işlevselliğini kazanabilmesi için sürdürülebilir olmasının önemine değindi. Bunun sağlanabilmesi için lisanslı depolarda stoklanan tarım ürünlerinin alım satım işlemlerinden doğan ve yılsonunda sona erecek olan vergi istisnasının devam ettirilmesi gerektiğini belirten Teke, bu konuda girişimlerde bulunulması gerektiğini aktardı. Ardından tüm Türkiye’ye örnek olabilecek bir proje olan, tarımda basınçlı sulama sistemi kurulması projelerinin hayata geçirilmesinde finansman ihtiyacı olduğunu kaydeden Teke, son olarak ticari alışverişlerinde ve vergi ödemelerinde kullandıkları ticari kredi kartlarının limitlerinin artırılması yönünde çalışılmasını istedi.

Sezer: “Zeytinimizin tanıtımına destek istiyoruz”

Mut Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Sezer Mut’un mikro klima özelliği nedeniyle özellikle zeytin ve kayısı üretimindeki üstünlüğü üzerinde durdu. Türkiye’deki sofralık kayısı üretiminin yüzde 95’inin, zeytin üretiminin ise yüzde 20’sinin Mut’ta gerçekleştiğini kaydeden Sezer, mikro klima özelliği nedeniyle zirai ilaç kullanılmadan, dünyada asit derecesi düşük, en kaliteli zeytinyağlarının Mut’ta üretildiğini söyledi. Üretimde herhangi bir sorun yaşamamalarına rağmen tanıtım eksikleri bulunduğunu vurgulayan Sezer, Mut ve Mut ürünlerinin tanıtımına destek taleplerini dile getirdi.

İzol: “Mersin turizminin önünü açacağız”

Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) hakkında bilgi veren MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, TÜİOSB’nin tarım dışı alanlarda kurulduğunu, ciddi alt yapı yatırımları yapılarak arazinin firmaların fabrika inşaatına başlamalarına hazır hale geldiğini, arazi tahsislerinde ciddi miktarda doluluğa ulaşıldığını, genişleme çalışmalarına başlandığını belirtti. Ek olarak bölgedeki turizm merkezlerinin canlandırılması için yürüttükleri çalışmalara değinen İzol, Kazanlı-Seyhan Turizm Bölgesi’nde yatırımcılar tarafından henüz bir adım atılmamışken, Kargıcık Turizm Bölgesi’nde önemli bir yatırıma başlandığını dile getirdi. Başlangıçta çok sayıda potansiyel yatırımcıyı davet etmelerine rağmen, önemli bir kısmı turizm yatırımcısı olan 17 girişimcinin bir araya gelmesi ve bunlara Büyükşehir, Akdeniz ve Toroslar Belediyelerinin de destek vermesiyle Kargıcık Turizm Bölgesi’nde toplam 2 bin yataklı iki tane 5 yıldızlı otel yapımına start verdiklerini belirten İzol, diğer turizm yatırımlarına örnek olmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP