Başkan Cenkcimenoğlu, Petrol-İş’i ziyaret etti
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Mersin İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu, emek kesiminin savunucularından birisi olan Petrol-İş Mersin Şubesini ziyaret etti.
Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Erçin Çulcu ve sendika üyelerinin hazır bulunduğu ziyarete Başkan Cenkcimenolu’nun yanı sıra, İl Sekreteri Fesih Yıldırım, Halkla İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Birkan Ölmez, İl yöneticileri Melike Gök Telli, Muhammet Yılmaz, Nihal Küçükoğlu, Taner Işıkbay, Tarsus İlçe yönetiminden Fatma Yıldız, Haluk Barış Tuğrul da katıldı.
Ziyarette, çalışanların yaşadıkları sorunlar, siyasetten beklentileri ve çözüm önerileri konuşuldu. Sendika Başkanı Erçin Çulcu, emek kesimi olarak siyasetten beklentilerini, yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, Başkan Cenkcimenoğlu ise, DEVA Partisinin çalışanlar ve sendikal hareketlere bakış açısıyla ilgili politikalarını aktardı.
Özellikle salgın sürecinde emek kesimini daha fazla mağdur olduğuna dikkat çeken Çulcu, ülke ekonomisini ayakta tutma adına çalışanların pandemi şartlarında çalışmaya devam ettiğini söyledi. Farklı siyasi anlayışların verdikleri desteğin son derece önemli olduğunu ifade eden Çulcu, “Son derece dinamik ve üyelerinin hakkını mücadeleyle almış bir sendikayız. Virüsün, işsizliğin, ekonomik sıkıntının enflasyonun olduğu bir ülkede en fazla ekonomik gücü düşük kesim çalışanlar mağdur olmaktadır. Maalesef, yasalar ve prosedürler, işverenler lehine çalıştırılmaktadır. Üyelerimiz arasında çok farklı siyasi görüşe hatta farklı partilere üye arkadaşlarımız var. Yani aslında yaşadığımız her şey toplumumuzun gerçekleriyle birebir örtüşüyor. Bunun önlenmesi için sesimizin daha geniş kesimlerce duyulması gerekmektedir. Bu nedenle ziyaretiniz son derece önemlidir” diye konuştu.
Petrol İş Sendikasının Mersin’de ki en dinamik işçi temsilcilerinden birisi olduğunu ifade eden DEVA Partisi Mersin İl Başkanı Cenk Cenkcimenoğlu ise, “Toplumun tüm kesimlerinin sesi olmak sorunlarına DEVA üretebilmek adına yola çıktık. Maalesef ülkemiz, sendikalaşmanın oldukça yetersiz olduğu, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün yerleşmediği, iş kazalarının çok yoğun yaşandığı ve kayıtlı ve kayıtsız olmak üzere ikili bir iş gücü piyasasının olduğu ve sosyal diyaloğun oldukça yetersiz kaldığı bir çalışma hayatı ile karşı karşıyadır. Çalışma hayatını, çalışma barışını tesis ederek ekonomide kayıtlı istihdamı, iş sağlığı ve güvenliğini, verimliliği ve yenilikçiliği artıracak, günümüzde yaşanan teknolojik devrimin ortaya çıkardığı yeni işleri ve iş ilişkilerini kapsayacak şekilde düzenlemek en öncelikli hedefimizdir” dedi.
Sendikal alanı düzenleyen mevzuatı ILO ve AB standartlarına uygun hale getireceklerinin altını çizen Başkan Cenkcimenoğlu konuşmasında, “Tüm çalışanların sendikal hak ve özgürlüklerden çağdaş normlara uygun biçimde ve azami ölçüde yararlanmalarının önünü açacağız. Sendikalaşmayı ve işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yapılmasını destekleyeceğiz. Sendikalı işyerlerinin rekabet gücünü korumak amacıyla destek modelleri geliştireceğiz.
Çalışanların haklarını güvence altına alan, güvenceli esneklik anlayışı ve “işi değil insanı koruma” ilkesi çerçevesinde insanca çalışmayı ve yaşamayı temin etmek adına işgücü piyasasının katılıklarını gözden geçireceğiz.
Çalışanların hak kaybına uğramalarını önleyecek; çalışma koşulları, ücret, izin, tazminat ve iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda yaşanan belirsizlikleri gidereceğiz.
Çalışanların sosyal haklarının daha fazla güvence altına alınması için kıdem tazminatı sistemini taraflarla diyalog çerçevesinde gözden geçireceğiz” ifadelerine yer verdi.