AŞK-I ZAMAN
SEMİH KARAKOÇ
"BİR BİTYENİĞİ HİKÂYESİ"
"BİR BİTYENİĞİ HİKÂYESİ"
Değerli okuyucular, borsa, para ve ekonomi hayatımızın neredeyse her anında kendini hissettirmeye devam ediyor. Dolar ve altında ki müthiş hareketlilik ve 1 (bir) baz puan faiz indirimi yatırımcıları oldukça iştahlandırdı. Herkes piyasaları yakından takip ediyor. 19 Ekim saat 17’de Dolar 8.33 lirayı görmüş durumda. Sanal para (bitcoin ve alt coinler) ise benim oldukça temkinli takip ettiğim bir yatırım aracı. Bitcoin, Satoshi Nakamoto adını kullanmış bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından 2008'de icat edilmiş bir kriptoparadır. İnsanların birikimlerini bu sanal paraya kaptırıp, intihar ettiğine dair birçok haber okuyorum. Biz testi kırılmadan, bir hikâye ile okuyucularımızı bu konuda dikkatli olmaya davet edelim. ‘’Bir köyün yakınında ormanda çok sayıda maymun yaşarmış…
Bir gün köye bu maymunları satın almak için bir tüccar gelir. Maymunun tanesini 100 USD'a satın alacağını ilan eder. Köylüler adamın deli olduğunu, akıllı birinin başıboş maymunların tanesine 100 USD ödemeyeceğini düşünürler.
Buna rağmen birkaç köylü birkaç maymun yakalayıp tüccara verir ve maymun başına 100 USD alır. Bu haber kısa zamanda yangın gibi yayılır ve halk maymunları yakalayıp tüccara satar.
Birkaç gün sonra tüccar maymunun tanesini 200 USD’a alacağını ilan eder.
Tembel köylüler kalan maymunları yakalamak için koşuşturur, yakaladıkları maymunların âdetini 200 USD’dan satarlar.
Daha sonra tüccar maymunların tanesini 500 USD’a alacağını duyurur.
Köylülerin uykusu kaçar. Ve kalan 6-7 maymunu yakalayıp maymun başına 500 USD’ı alırlar.
Artık köylüler merak içinde yeni duyuruyu beklemektedirler…
Tüccar bir hafta için evine gideceğini ve dönüşte maymunun âdetini 1000 USD’a alacağını duyurur.
Köylüler çok üzgündür. Çünkü ortalıkta 1000 USD’a satacakları maymun kalmamıştır.
Tüccarın bıraktığı eleman köylülere elindeki maymunları gizlice tanesi 700 USD’dan satabileceğini söyler. Haber hızla yayılır. Tüccar maymunun tanesini 1000 USD’a alacağına göre, maymun başına 300 USD kâr vardır.
Ertesi gün tüm köylüler maymun kafesi önünde kuyruk olurlar. Tüccarın adamı maymunların hepsini âdeti 700 USD’dan satar. Zenginler toptan maymun satın alır. Fakir köylüler ise maymun alabilmek için tefeciden borç para alırlar.
Ve sonra köylüler maymunlarına iyi bakarak tüccarın dönüşünü beklerler…
Fakat kimse gelmez.
Köylüler tüccarın yardımcısına koşar. Fakat o da tüymüştür. Köylüler sonunda hiç bir işe yaramayan, kimseye satamayacakları başıboş maymunların tanesine 700 USD ödediklerini anlarlar. Yani anlayacağınız, su testisi suyolunda kırılmıştır. Bitcoin de günümüzün maymun ticareti işidir.
Bu ticaret maymun iştahlı birçok insanı batırırken, az sayıda kişiyi zengin edecektir. Sistem böyle işlemektedir. Aman dikkat, bu kötü maymunlara paranızı kaptırmayın derim erenler canlar.
Yazarın Günlüğü: Sevgili arkadaşlarım, erenler ve canlar; Mersin adına konuşmak gerekirse, bu şehirde yaşamak gerçekten ciddi bir sabır gerektiriyor. Düzenli ve akılcı belediyecilik örneğini gördüğümüz Kayseri, Gaziantep, Bursa ve Konya şehirlerinde görev yaparken, yerel hizmetlerden dem vurmak aklımıza bile gelmezdi. Lakin 2021 yılında, ortaçağ zamanını yaşadığımı söylersem inanın abartmış olmam diye düşünüyorum. Özellikle bir ilçe belediyesi için, yer altı şehirlerinde yaşayanlar bile eminim daha lüks yaşıyorlardır. İlçe mahalle alanlarında, yollar tamamen yama yapılarak kapatılmaya çalışılıyor. Peyzaj, ağaçlandırma, park ve yaşam alanları oluşturma, trafiğe kapalı caddeler yaratma, vatandaşlar için elektrik, su, doğalgaz ödeme ATM’leri oluşturma, vb. hizmetlerden eser yok. Spor tesislerinde neredeyse tarım yapılacak hale gelinmiş. Bakım asla yapılmıyor. Çukurova Mahallesi 85069 no’lu sokakta 5 metre uzunluğunda, iki metre genişliğinde derin bir çukur neredeyse Mersin’e tayin olduğum günden beri hep aynı yerinde duruyor. Neredeyse guness rekorlar kitabına girecek. Ben yazmaktan bıktım, bu güya hizmet ehli yapmamaktan bıkmadı. Şikâyetlere asla geri dönüş yapılmıyor. Hizmet hemen ve anında değil de işte bigün geliriz mantığında. İlçede övünülecek bir tanecik hizmet yokken belediye başkanı sanki Gotham şehrinin başkanı gibi nerede bir festival ve düğün soluğu orada alıyor. Ordu ve Yalova kivi tarımının en fazla yapıldığı yer. Önemli değil festivalini yapmak Toroslar belediyesine nasip oluyor. Bu ekibi ilçenin belediye reisliğine getiren sevgili halkımız acaba hangi mantık çerçevesinde bu konuda oyunu kullandı. İnanın bu sorunun cevabını bulursam galiba Nobel’e aday olucam diye düşünüyorum.