Yeşil Mutabakat’a uyum Türkiye’nin uluslararası ticari bağlarını güçlendirironline haber

Yeşil Mutabakat’a uyum Türkiye’nin uluslararası ticari bağlarını güçlendirironline haber

ABONE OL
5 Haziran 2021 11:50
Yeşil Mutabakat’a uyum Türkiye’nin uluslararası ticari bağlarını güçlendirironline haber
0

BEÄžENDÄ°M

ABONE OL

Uluslararası ÅŸirket yöneticileri ve yatırımcılar ‘Bölgesel Ticaret Ä°liÅŸkileri: YeÅŸil Mutabakat’ webinarında bir araya geldi. Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanlığı Yatırım Ofisi, AmCham Türkiye (Amerikan Åžirketler DerneÄŸi) ve SKD Türkiye (Ä°ÅŸ Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma DerneÄŸi) iÅŸ birliÄŸiyle ile “Küresel DeÄŸer Zincirleri Sohbetleri” etkinlik serisi kapsamında düzenlenen webinar, yaklaşık 100 uluslararası ÅŸirket ve yatırımcının katılımıyla gerçekleÅŸti. 

 

Webinarda YeÅŸil Mutabakat kapsamında Avrupa kıtası ve sanayisinin 2050 yılına kadar karbon nötr haline gelme hedefinin, Türkiye’nin uluslararası ticari baÄŸları için barındırdığı fırsatlar görüÅŸüldü. Türkiye’nin YeÅŸil Mutabakat’a uyum adımlarıyla sürdürülebilir ekonomiye geçiÅŸte yerini alarak teknoloji, ticaret ve üretim merkezi olmak için izlemesi gereken stratejilere vurgu yapıldı. 

 

‘Bölgesel Ticaret Ä°liÅŸkileri: YeÅŸil Mutabakat’ webinarı; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T.C. CumhurbaÅŸkanlığı Yatırım Ofisi BaÅŸkan Yardımcısı Ahmet Ä°hsan Erdem, AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve PwC Türkiye Ortağı Haluk Yalçın ile, SKD Türkiye Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin’in açılış konuÅŸmalarıyla baÅŸladı. 

 

Dünya Gazetesi Yazarı Didem Eryar Ünlü’nün moderatörlüÄŸünü üstlendiÄŸi panelde, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu BaÅŸkanı Fatih EbiçlioÄŸlu, Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye BaÅŸkan Vekili Åžule Kılıç, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) BaÅŸkan Yardımcısı Hacı Ali UlutaÅŸ ve Citi CEEMEA bölgesi Borçlanma Araçları Piyasaları Direktörü Tommaso Ponsele konuÅŸmacı oldular. 

 

SKD Türkiye'nin "DüÅŸük Karbonlu ve Döngüsel Ekonomik Toparlanma Ä°ÅŸ BirliÄŸi ÇaÄŸrısı"na ilk yanıt AmCham Türkiye’den

 

Webinarda SKD Türkiye tarafından iÅŸ dünyasına yapılan Türkiye'de DüÅŸük Karbonlu ve Döngüsel Bir Ekonomik Toparlanma Ä°çin Ä°ÅŸ BirliÄŸi ÇaÄŸrısı da yinelendi. Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu aracılığıyla yapılan altı maddelik çaÄŸrı, salgın sonrası sürdürülebilir, yeÅŸil iyileÅŸme için döngüsel ekonominin uygun bir çerçeve olarak benimsenmesini hedefliyor. Åžubat 2021 yapılan çaÄŸrıya ilk yanıtı AmCham Türkiye vermiÅŸti. 

 

Türkiye’de DüÅŸük Karbonlu ve Döngüsel Bir Ekonomik Toparlanma Ä°çin Ä°ÅŸ BirliÄŸi ÇaÄŸrısı, tüm iÅŸ dünyasını 6 ana maddede aksiyon almaya davet ediyor:

  1. Sıfır atık ilkelerine ve döngüsel ekonomi stratejilerine baÄŸlı kalmak,
  2. Mevcut ölçüm araçları ile döngüsellik düzeylerine iliÅŸkin farkındalığı arttırmak,
  3. Ülke çapındaki döngüsel dönüÅŸüme öncülük etmek,
  4. Bilgi paylaşımı ile yeni iÅŸ birliklerinin güçlendirilmesi için Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nun bir parçası olmak,
  5. Yenilikçi finansal ürünlerle döngüsel ekonomiye geçiÅŸi desteklemek,
  6. Avrupa BirliÄŸi (AB) döngüsel ekonomi sınıflandırmasını destekleyerek geniÅŸ çapta uygulanmasını saÄŸlamak.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸi, sonuçları itibariyle sınır tanımayan küresel bir sorundur. Bu küresel sorunun olumsuz etkilerini en aza indirmek için zamanımız azalmaktadır.  Dünyayı gelecek nesillere daha yaÅŸanabilir ÅŸekilde bırakmak hepimizin görevidir. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik ortaya konulan gerek Avrupa YeÅŸil Mutabakatını gerekse diÄŸer uluslararası geliÅŸmeleri, küresel olarak düÅŸük karbonlu bir üretim ve tüketim tarzını benimsememiz noktasında bir fırsat olarak deÄŸerlendirmemiz gerektiÄŸi görüÅŸündeyim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

T.C. CumhurbaÅŸkanlığı Yatırım Ofisi BaÅŸkan Yardımcısı Ahmet Ä°hsan Erdem yaptığı konuÅŸmada, Türkiye, YeÅŸil Mutabakat açıklanmadan uzun zaman önce enerji endüstrisini dönüÅŸtürmek için belirli politikaları uygulamaya baÅŸlamıştı. Yenilenebilir enerji, ülkemizin son on yılda büyük yatırımlar yaptığı önemli politika alanları arasında yer alıyor. Yeni ve sürdürülebilir yatırımlarla yenilenebilir enerjinin enerji üretimindeki payını yükseltmek ve enerji verimliliÄŸini artırmak, YeÅŸil Mutabakat hedeflerine uyum saÄŸlamada önceliÄŸimiz” açıklamasında bulundu.

 

“Ülkemizin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve sürdürülebilirlik programlarına entegrasyonuna aktif destek saÄŸlamak derneÄŸimizin öncelikleri arasında yer alıyor” diyen AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, PwC Türkiye Ortağı Haluk Yalçın, “Küresel olarak yeÅŸil ekonomiye geçiÅŸ sürecini hızlandırmaya yönelik her gün daha fazla adım atıldığını görüyoruz. Bu nedenle YeÅŸil Mutabakat’a uyumun ülkemizin küresel ticaret ve yatırımdan aldığı payı artırmasına destek olacağına inanıyoruz. Avrupa BirliÄŸi’nin (AB) mutabakat kapsamındaki Sınır Karbon Vergisi Mekanizması çerçevesinde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine yönelik politikaları, AB-Türkiye ticaret iliÅŸkilerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. AmCham Türkiye olarak, Türkiye'de faaliyet gösteren Amerikan ÅŸirketleri temsil etsek de, üyelerimizin çoÄŸu AB ülkeleriyle Türkiye üzerinden ticaret yaptığı için Avrupa BirliÄŸi politikalarıyla da yakından ilgileniyoruz. Stratejik coÄŸrafi konumu ve AB ile Gümrük BirliÄŸi ile Türkiye'nin YeÅŸil Mutabakat politikası kapsamında küresel deÄŸer zincirleri için büyük fırsatlar sunduÄŸuna inanıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

SKD Türkiye Yönetim Kurulu BaÅŸkanı, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, “SKD Türkiye olarak, AB YeÅŸil Mutabakat’ın en önemli gündem maddelerinden biri olan döngüsel ekonomi konusunda ülkemizin potansiyeline inanıyor ve bu alanda rehberlik etmekten memnuniyet duyuyoruz. Ülke olarak küresel ekonominin bir parçası olmaya devam etmemiz yeÅŸil dönüÅŸüm yolunda ilerlememize baÄŸlı. Bu dönüÅŸüm sürecinde iÅŸ dünyasına büyük bir sorumluluk düÅŸüyor” dedi. Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformuna da deÄŸinen Ebru Dildar Edin, “Büyük bir kararlılıkla etki alanını git gide geniÅŸlettiÄŸimiz Döngüsel Ekonomi Platformu’na bugüne kadar yapılan çalışmaların neticesinde 24 farklı sektörden 170 üye katıldı. Platformda gerçekleÅŸtirilen iÅŸlemler sayesinde ise 1 milyon 400 bin Euro deÄŸere karşılık gelen 13 bin tona yakın malzemenin geri kazanılması saÄŸlandı. Bu kadar kısa sürede ülkemize bu ÅŸekilde somut bir fayda saÄŸlayabildiÄŸimiz için kıvanç duyuyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP